Ако изберете да поставите винилови тапети в интериора на една от стаите си, трябва да знаете по какво се различават от останалите видове. Това, какви са предимствата и характеристики им, кой е най-популярния винил тапет днес, вижте сега:

Здравина и устойчивост срещу влага

Виниловите тапети са една от най-издръжливите и трайни опции за декорация на стени. Горният им PVC слой може да се мие с влажна и мека кърпа. Така се отмиват всички замърсявания. Тези тапети не избледняват и имат по 50 години експлоатационен живот.

Съществуват четири вида тапети от винил

Всички тапети от винил, в зависимост от обработката на горния им пласт се делят на следните типове:

Разпенен – тук виниловият слой се превръща в пяна при нагряване и има едва видими мехурчета. В този случай, се получава дебел пласт и отлично замаскира неравностите по стената;

Плътен – тук на платното се поставя инхибитор - специални вещества, които предотвратяват пяната по време на нагряване. Тапетът става плътен и лъскав и може да създаде сложни релефни форми;

Ситопечат - шарката се навива на PVC пласта и изобщо не се нагрява. По повърхността остават малки процепи, които създават ефект на копринена повърхност;

Твърд - изработен от твърд винил, който имитира кожа, гипс, текстил или хартия. Такива скриват неравностите по стените, подобно на дебела пяна.

Различни винилови тапети

Изборът на шарки и цветове е неограничен. Така на пазара производителите предлагат тапети винилови, както за камък, така и за тухли, имитация на плочки. Има богат избор, от който винаги може да изберете интериорен стил.

За в мокри помещения близо до душ или мивка, такива не издържат, както керамичните плочки.

Модерен дишащ винилов тапет

Днес производители добавят специален състав към новите винилови тапети. Това е PVC пласт, който при нагряване разполага с пори по повърхността, откъдето тапета диша. В резултат на това покритието висококачествени тапети от винил съхнат за 24 часа. Това ги прави екологични.

Съотношение между качество и цена

Виниловите тапети не са евтин вариант. Цената им може да достигне до доста повече от тази на обикновените тапети. Нетъканите варианти винаги са по-скъпи от хартиените. Добре е, когато купувате фототапети или винилови тапети да се доверите на водещи доставчици, които са доказани на пазара и сертифицирани.