Ако и на вас предстои да правите ремонт с освежаване на тапети в една стая, то навярно ще се сблъскате с някои от най-наболелите въпроси.

Тапетите от природни материали са по-малко известени от тези изработени от хартията или винил. И все пак, добре е да знаете, че и те имат редица предимства. Наред с това, при употребата на естествени тапети може да постигнете необикновен ефект, при това да декорирате стаята в стил еко.

Какви са предимствата на естествените тапети, вижте сега

Природните тапети са изработени от бамбук, много тънък пласт дървен фурнир, коприва, сизал, слюда, юта, корк или тръстика. Всички те са от материали добити от природата, които изглеждат неповторимо, добавени във фототапети за стени.

Естествени тапети зеленчук в интериора: плюсове и минуси

Зеленчуковите тапети имат способността да абсорбират шума и да разпределят влагата в помещението. Те са създадени от нетъкан текстил или на базата на хартия. В тяхната конструкция е използвана целулоза, която заема голяма част от състава им. Естествените растителни тапети са от материали идеални за всеки интериорен стил. Такива са съчетани с други методи за декорация на стени.

Естествени тапети от бамбук : плюсове и минуси

Бамбуковите тапети се правят върху плат, за да имат по-надеждна основа. Това ги прави по-трайни за в зони с голям трафик. Поставят се най-често в коридори и антрета.

Плюсове на естествените тапети

Предимствата в естествения тапет са приятната на допир структура, екологичността и разнообразието от текстури и нюанси.

Специфики в естествени тапети

Тапетите от естествен фурнир се произвеждат от най-тънкия отрязък на дървото. Най-често за направата им се използва скъпа дървесина и ценни видове. Последните са европейска сандалово дърво, череша, японско лаково дърво. Основата в естествения тапет също е нетъкана или хартиена.

Естествен тапет от слюда в интериора: плюсове и минуси

Тапетът, изработен от слюда (вермикулит), принадлежи към минералите от група хидромика. Той се отличава с благороден блясък и може да украси всеки интериор с излъчването си. Предимствата му са главно практичност и висока износоустойчивост.

Тапетите от естествени материали: плюсове и минуси

Тапетът от корков фурнир, използван като тапет, може да увеличи шумоизолацията на помещението. Тапетите са приятни на докосване, достатъчно издръжливи и изглеждат благородно и скъпо в интериора.

Съчетания с естествени тапети

Отлична комбинация от различия естествени покрития за стената са тези между флоралните тапети и бамбукови мебели. Те се смесват прекрасно, за да създадат естествена атмосфера.

Предимства на бамбуковите тапети

Бамбуковите тапети понасят висока влажност, затова и често се инсталират в бани.

Естествени тапети - минуси

Главният и може би единствен недостатък е високата цена. Самите материали на изработка струват много. Наред с това, процесът на създаване от дърво, растения и слюда е трудоемък и включва много ръчен труд. Всичко това допълнително покачва цената.