Дори в двадесет и първи век, на мода е съчетанието от два вида тапети в една стая. Днес ще поговорим именно за него.

Разбира се, този подход в аранжирането на стените, не е толкова популярна, колкото беше през 90-те. И въпреки това е приложим.

Топ съвети за дизайнери за аранжиране на различни тапети в интериора.

Ако сте планирали да комбинирате тапети в различен вид и хоризонтално разположение, добре е да знаете, че тази опция е остаряла! В наши дни актуални са фототапетите поставени вертикално.

Фокус над ниша

В случай, че в хола разполагате с ниша за телевизор или леглото е в ниша на спалнята, ще е логично да се подчертае тази характеристика с помощта на различни тапети. Наред с това можете да използвате множество комбинации. По този начин ще е логично да се спрете на тапетите за декориране именно в тази част.

Добрият акцент за стена

Фототапетите са отлично решение. С тях може да обновите, освежите, разнообразите дадена стая. Това може да стане със нежен пейзаж или изглед към големия град.

В случай, че акцентът на стената се съединява с различни тапети, това може да е чудесно решение. Тук може да се заложи на по-ярки, по-забележими стенописи и така да се създаде панел в рамката с корнизи. Най-често подобен декор се поставя на леглото, зад главата или в задната част на диван. Идеята тук е да подчертае основната мебел в хола или спалнята.

Дизайнерите съветват да се използват тапети или фототапети от един и същи цвят, но с различни шарки или модели. Добре е съчетанието на тапети да е със сходни нюанси. Така се получава натрапчива комбинация, която позволява да се експериментира с пространството.

Според дизайнерите е по-трудно е да се комбинират два типа тапети на една стена. В този случай стената става визуално разделена на зони. Тук най-безопасно е да се ползват готовите решения. Такива тапети може да са умишлено контрастни по нюанс или много сходни.

Друга алтернатива са тапетите да се комбинират с боядисани стени. Препоръчва се съчетанието на имитация от тухлена зидария. Важното условие е да се придържате към разумните принципи - ярките тапети от забележим модел, които се комбинират с неутрални и по-спокойни. Трябва да се внимава декорът в стаята да не е натрапчив или прекалено агресивен. Може да експериментирате! Все пак, тапетът подлежи на повторно залепване.